Sablon helyett írj önéletrajzot!

Azt már bizonyára tudod, hogy az önéletrajz az álláskeresés alapköve, ezért érdemes időt, energiát fektetni a megírásába, hogy a legjobb rajtkockából indulhass. Ahhoz, hogy az önéletrajzod igazán rólad szóljon, nem elég egy internetről letölthető mintát a saját adataiddal kitölteni, mert akkor csak egy újabb sablont gyártasz. Ahogy egy finom étel elkészítésénél is érezni, hogy azt mennyire szívvel-lélekkel főzték, mertek-e elszakadni a receptben leírt mennyiségektől, kicseréltek-e néhány hozzávalót, ugyanúgy az önéletrajzod olvasói is érezni fogják, van-e benne fantázia, saját kezed munkája-e.

Persze tájékozódás nélkül nem fog menni, úgyhogy gyűjts össze minél több információt, olvass el ehhez hasonló cikkeket, böngészd át a legfrissebb, állásbörzéken ingyenesen beszerezhető kiadványokat, aztán gondold át az olvasottakat, döntsd el, mivel értesz egyet, mit érzel magadtól idegennek, alkoss róla véleményt! Az önéletrajz mintát fogd fel úgy, mint egy vázat, amire a saját kellékeidet akasztod; gyúrd át, formáld a magad képére!

Az alábbiakban arról olvashatsz vázlatosan, hogy mire érdemes odafigyelni, mit kell lehetőleg elkerülni egy önéletrajzban, hozzátéve, hogy „ér” vele vitatkozni!

Tartalom előtt a formáról

Sok helyen olvashatsz arról, hogy általában egy önéletrajzra milyen kevés ideje jut egy kiválasztási szakembernek, ezért fontos, hogy 1 oldalnál ne legyen hosszabb, de ne legyen túlzsúfolt sem. Használj kiemeléseket (pl.: kövér, dőlt betű), amivel áttekinthetőbbé teszed, illetve az adott pozícióhoz igazítod, de fontos, hogy ne vidd túlzásba, ha mindent kiemelsz, éppen az ellenkező hatást éred el, és ugyanúgy egybefolyhat, mintha semmit nem hangsúlyoznál.

Legyen tagolt, tematikusan és időrendben felépített, utóbbi esetében mindig időben visszafele haladj, vagyis az aktuálissal kezdd! Ne legyen „lyukas”, vagyis ne legyenek olyan évek, amikről nem derül ki semmilyen információ!

Figyelj rá, hogy ne legyenek benne elütések, helyesírási hibák, érdemes megmutatni egy-két embernek, lehet, hogy rögtön észrevesznek olyan hibát, amin neked sokadszorra átfut a szemed.

Ha fényképes önéletrajzot kérnek, válassz viszonylag friss, valósághű portréfotót, és mielőtt elküldenéd, nézd meg nyomtatásban, is, hogy néz ki.

Az önéletrajz minta kategóriákról részletesen

Az egyes kategóriák az általunk ajánlott sorrendben következnek, de ezek szabadon felcserélhetőek, mindig az adott pozícióhoz igazíthatók, (pl.: ha a szakmai tapasztalat hangsúlyosabb, mint a tanulmányok, lehet előbbre helyezni).

Személyes adatok

Név, cím, telefonszám, e-mail cím – utóbbinál mellőzd a vicces verziókat. A mobil számod az éppen működő, általában elérhető szám legyen. 

Felesleges beleírni: családi állapot, születési hely, év, állampolgárság – utóbbinál kivéve, ha jelentősége van a megpályázott pozíció szempontjából (pl.: külföldi pályázat esetén).

Tanulmányok/Végzettség

A munkáltató szempontjából fontos a végzettséged pontos megnevezése, megszerzésének éve, ha még folyamatban van, a várható befejezés ideje. Ha a megpályázott pozíció szempontjából releváns, érdemes megemlíteni szakirányodat, szakdolgozatod témáját, akár főbb tantárgyakat. A hagyományos képzések mellett itt tudod felsorolni az egyéb tanfolyamokat, tréningeket, bármilyen továbbképzést, amiben részt vettél. 

Szakmai tapasztalat/ Szakmai gyakorlat

A szakmai tapasztalat inkább munkaviszonyra értelmezhető, míg a szakmai gyakorlat lehet egy-két hetes szervezetnél, cégnél eltöltött önkéntesség, vagy egyéb tevékenység, diákmunka. Mindig szerepeljen a szervezet/cég neve, a pozíció, és vázlatosan a betöltött feladatkör. Ha nagyon sok helyet tudnál felsorolni, érdemes a megpályázott pozíció szempontjából legjobban passzolókat összeszedni.

Tudományos/Közéleti tevékenység

Ide írhatóak a tanulmányaid mellett folytatott egyéb, bármilyen szervezői, vagy tudományos tevékenységek. Alapvetően az aktivitásodon van a hangsúly, a munkáltató ebből láthatja, hogy miben van tapasztalatod (pl.: szervezett keretek között végeztél feladatokat, dolgoztál már csapatban, esetleg vezettél kisebb projekteket). 

Nyelvtudás

A nyelvvizsga (szint, évszám) mellett fontos a tudásszinted meghatározása, hiszen nem feltétlenül a nyelvvizsgád szintjén használod a nyelvet, beszédesebb, ha kiderül, saját magad nyelvismeretét milyen szinten (pl.: társalgási vagy tárgyalási) értékeled. 

Egyéb ismeretek

Szintén az adott pozíció határozza meg, hogy mi a releváns információ, általában a jogosítvány, számítógépes ismeretek felsorolására szolgál ez a kategória (utóbbinál hozzátéve, kivéve ha informatikai területen lévő pozícióról van szó, akkor ez külön kategóriát képezzen).

Személyes tulajdonságok/Képességek/Adottságok

Az egyik legnehezebb pontja az önéletrajznak, mert némi önismeretet és átgondolást igényel, és a legkönnyebben válik sablonossá. Próbálj meg olyan tulajdonságokat gyűjteni, amik valóban téged jellemeznek, inkább kevesebb (2-3) legyen, mint több, és ha az állásinterjún rákérdeznek, tudd példával alátámasztani, miért vagy például precíz! Ha van lehetőséged motivációs levelet csatolni, abban több tered nyílik ezek kifejtésére. 

Hobbi/Kedvtelés

Nem feltétlenül szükséges, csak ha van valóban rád jellemző, az életedben fontos részt jelentő időtöltésről van szó, vagy az állásajánlat szempontjából valamiért érdekes tevékenységről van szó (pl.: extrém sportok űzése – kalandpark animátori álláspályázatnál, vagy egy régóta meglévő hobbi alátámaszthatja azt, hogy általában kitartó vagy).

Dátum

Amire figyelj, ha nem adatbázisba töltöd fel, hanem konkrét ajánlatra pályázol, 1 hónapnál ne legyen régebbi a dátum.

Szerzők: PTE OIG Karrier Iroda