Az állásinterjú

Szerelem

Ha voltál már szerelmes, érteni fogod a dolog lényegét, ha még nem, akkor sürgősen intézkedned kell, mielőtt állást keresel. Sok mindenki tetszhet nekünk, tán még valami vonzalmat is érzünk, mégsem vagyunk szerelmesek bárkibe, aki szembejön velünk. Nem is beszélve a kölcsönösségről. Akkor teljesedik ki a kapcsolat, ha viszont szeretnek bennünket. 

A jó állás megtalálása valami hasonló: te is értékes ember vagy, a megcélzott munka is az, kérdés, hogy egymásra találtok-e. Ebből következik, hogy nincs általában álláskeresés, azt találd meg, amelyik a tiéd, amelyikért a szíved dobog. A sikeres interjú alapfeltétele, hogy ezt a kapcsolatot tisztázd magadban!

Örülj!

Interjúra hívtak, rád kíváncsiak. Azzal szeretnének tisztában lenni, hogy képes vagy-e elvégezni az adott munkát, valóban akarod-e és be tudsz-e illeszkedni a meglévő közösségbe. Rövid idő alatt kell eldönteniük – sokszor nagy számú jelentkező közül -, hogy akarnak-e veled dolgozni, tényleg te vagy-e a legmegfelelőbb személy.

Gondolkodj!

Készülj fel! Leginkább magadból! Elkerülhetetlen az önismeret. Tudnod kell, mik az erősségeid és mik a gyengeségeid, milyen munkára vagy alkalmas. Friss diplomásként azt gondolod, hogy nincs elég szakmai tapasztalatod? Már hogyne lenne, csak frissítsd fel a memóriádat. Hiszen gólyatáborban programot szerveztél, középiskolában cserkészcsapatot irányítottál, sportolóként megtanultál csapatban dolgozni. Ezek mind tapasztalatok, ha nem is egy konkrét munkakörhöz kötődnek. A te értékeid, képviseld őket!

Úgysem – úgyis

Úgysem sikerül – mondod. Szóval, szorongsz, a magad kínjaival vagy elfoglalva, hogy mennyire nehéz neked. Önsajnálatban vagy. Befelé figyelsz, szűk a látóköröd.
Úgyis sikerül – mondod. Aha! Nagy a mellényed, magabiztosságod határtalan, te is inkább magadra figyelsz. Kiábrándítlak. Az interjúztatók nem kedvelik a mellüket döngetőket, sok esetben választanak visszafogottabb jelentkezőket.

Te hol helyezkedsz el a képzeletbeli skálán? Akkor jársz jól, ha a realitásban maradsz. 
A szorongásnak, lámpaláznak van alternatívája, mégpedig az intellektuális kíváncsiság. Játssz gondolatban: vajon milyen körülmények lesznek az interjú során? Hányan kérdeznek majd? Idősek, fiatalok? Sportosan öltözködnek vagy elegánsan? Bekísér majd a titkárnő? Szólítanak? Fotelben helyezkedünk el vagy széken? Lesz közöttünk asztal? A kérdések sora végeláthatatlan. Minél több kérdést teszel fel, annál jobban jársz. Észre sem veszed és már kíváncsi vagy. Érdekel a dolog. Elindulsz felé. A saját „szenvedésed” ezáltal másodlagossá válik, feledésbe merül. (Megjegyzem, minél többet fantáziálsz, annál biztosabb, hogy valamelyik elképzelésed „bejön”, ismerőssé válik. Az ismerős helyzetektől pedig kevésbé félünk, mint az ismeretlentől.)

Egy kis feszültség még egészséges is lehet, segít koncentrálni. Ha úgy érzed, laza vagy és elkerül a lámpaláz, sürgősen bíráld felül a jelentkezésedet. Akkor valószínűleg nem is fontos neked ez az állás. Azt meg megérzik az interjúztatók. Orruk van hozzá. Alkoholt, kávét ne fogyassz interjú előtt, a dohányzást is mellőzd!

Gyakorolj!

Az álláskeresés tanulható. Jelentkezz több állásra, ismerkedj a körülményekkel. A saját hangodat is szoknod kell, ahogy például a fizetési igényedről nyilatkozol. Ami elsőre rémisztő lehet, tizedszerre biztos, hogy könnyebb. Tét nélkül szerezhetsz tapasztalatokat, mire az igazán fontos álláshoz érsz.

A testbeszéd is tanulható. Még ma kezdj el figyelni a tartásodra, szokd a szemkontaktust, gesztusaid passzoljanak a mondandódhoz, légy tisztában a beszédtechnika jelentőségével. Tanulj meg jól artikulálni, érthető tempóban beszélni. Gyakorold a kifejező, színes beszédet! Tudd a hangoddal is fenntartani a figyelmet! 

Beszélj magadról, pl. a barátodnak, de legalább a tükörnek. Lényeg, hogy kimond az értékeidet, de maradj a tárgyilagos realitásban.

Öltözz fel!

Legjobb, ha körülszimatolsz, milyen is a cég megjelenési kultúrája, mit viselnek az ott dolgozók. Inkább konzervatív stílus a jellemző vagy inkább a sportos a megengedett?
Általánosságban elmondható, hogy lányoknak a kosztüm a megfelelő öltözék, fiúknak pedig az öltöny. Lehetőleg sötét. A fehér ing még mindig vezet, de egyes esetekben megengedhető a színes is. A lányok színesíthetik az öltözéket egy-egy ötletes megoldással, egy szép kendővel, elegáns blúzzal. A megjelenés mindenképpen az igényességet fejezze ki!

Lehetőleg viseld egy-két alkalommal az új ruhádat, mielőtt az interjún pompáznál benne. Kiderülhet, hogy túl szűk, reped-hasad vagy túl bő, esetlenül érzed magad benne. Netán túl rövid a szoknya, ahogy leülsz benne. Miniben nem lehet elegánsan elhelyezkedni a széken, fotelben még úgy sem. A blúz legyen diszkrét kivágású, semmiképpen sem átlátszó! Vigyázz, a kihívó öltözet elvonja a figyelmet, nem való állásinterjúra!

Fiúk! Öltönyhöz tilos a fehér sportzokni! Kizárólag sötét és lábszárközépig érő zokni viselhető! Az inget mindig be kell gombolni a nyakkendő alatt!

A legfontosabb a kulturált öltözék és a tiszta (!), lehetőleg új – de már bejáratott – cipő!

Lányok! Diszkrét, nappali sminket viseljetek! Lehetőleg ne közvetlenül az interjú előtt rendeljetek új frizurát vagy új hajszínt, hátha nem úgy sikerül, ahogy szeretnétek, az pedig kihat az önbizalmatokra. A műköröm tilos! A valódi viszont legyen ápolt! Az ékszerekkel és a parfümmel is csínján bánjatok! Harisnyát még nyáron is viseljetek, a cipő legyen elöl zárt!

Érkezz pontosan!

Létkérdés a pontosság! Vedd komolyan! Ha 5 percnél többet késnél, értesítsd a rád várókat! (Na, persze, legyen nálad a nevük és a telefonszámuk!)

Ha kb. 10 perccel előbb érkezel, módod van kicsit körülnézni, ráhangolódni a körülményekre. Meg tudod kérni a recepcióst, hogy helyezze el a sporttáskádat, amit magaddal hoztál, mert ugyebár este a haveroknál fogsz aludni, de nem volt időd beadni a táskát. A mosdóban még ellenőrizheted magad a tükörben, hogy minden rendben van-e. Ha tél van és összefagyott a kezed, felmelegítheted egy kis meleg vízzel. Hiszen tudod, nemsokára kezet fogsz majd valakivel és fontos a jó benyomás! És most kapcsold ki a mobiltelefonodat (nem, nem elég rezgőre állítani!), hamarosan belépsz! 

Első benyomás

Szervezeti tanácsadók, kommunikációs szakemberek rémisztgetnek minket azzal, hogy már az első néhány percben tulajdonképpen minden eldől. Ez elég drámaian hangzik, de mit tegyünk, ha igaz. Tudod, az interjúztató is emberből van, még ha szak/ember is. Őt is befolyásolja az, hogy hogy lépsz be, milyen a tartásod, a hangod, belenézel-e a másik szemébe vagy inkább kerülöd a tekintetét, udvarias vagy-e vagy rémületedben gyorsan leülsz, bár még nem kínáltak hellyel. Nehéz átfordítani egy szedett-vedett képet önmagunkról. Inkább szedjük össze magunkat és kezdjünk határozottan, barátságosan, érdeklődőn!

A legfontosabb, hogy szimpatikus légy! Természetes emberi érzés, hogy akivel jól érezzük magunkat, azzal szívesen töltjük továbbra is az időt. Neked meg ugye, ez a célod? Sőt, annyira, hogy ezentúl nap, mint nap szeretnéd itt tölteni a (munka)időt.

Figyelj arra, hogy hasonlíts az önéletrajzon szereplő fotóra! (Remélem, nem automatában készült, netán a nyaraláson, esetleg az érettségi tablóról való!)

Mielőtt belépsz, húzd ki magad, keresd meg a tartásodat (szó szerint és képletesen is)! De vigyázz, nehogy túl magabiztos légy, az arrogancia elriasztja az interjúztatókat.

Egy kis protokoll

Köszönj! Érthetően, hangosan és akkor, amikor látod a fogadó emberek tekintetét.
Mindig a férfi vagy - azonos neműek esetén - a fiatalabb mondja először a nevét és a nő vagy az idősebb fél nyújtja a kezét és mondja ő is a nevét. Asztal fölött nem illik kezet fogni.

Jaj-jaj, izzad a kezem – mondod magadban és inkább döglött hal módon nyújtogatod a mancsod. (Testbeszédről szóló kommunikációs szakkönyvekben találsz képeket a helytelen és a helyes kézfogásról.) Megnyugtatlak, aznap az összes jelentkezőnek izzadt a tenyere, sőt a holnapiaknak is fog. (Emlékszel, aki már kicsit sem feszült az ügy miatt, jobb, ha lelép, mert nem is olyan fontos neki az egész!) Amúgy picit segíthetsz a dolgon, ha a mosdóban meleg vízzel kezet mosol, mielőtt kezet fogsz. Kézfogásod legyen határozott, de ne vidd túlzásba!

Ha megkínálnak kávéval, teával, inkább udvariasan utasítsd vissza. A kávétejszín kiömlik, ahogy a kütyüt felnyitod, netán véletlenül lenyalod a kávéskanalat (súlyos hiba!), a citrom kiugrik a kezedből, a cukor meglódul a tartóból, végeláthatatlan veszélyforrásoknak lennél kitéve. Ha szomjas vagy, nyugodtan fogadd el az ásványvizet, de inkább a buborékmenteset, mert zavarban lennél, ha a gyöngyöző buborékokat halkan szeretnéd „elengedni”és nem sikerülne. Lányok! Ha zavarna benneteket a rúzsfolt a poháron, inkább ne rúzsozzatok (főleg, ha nem is szoktatok) vagy ne igyatok!

Viselkedj!

Kiegyensúlyozottságot, megbízhatóságot és optimizmust közvetíts! Mindezeket leginkább a testbeszéd sugallja.

Alkalmazkodj a helyzethez, az interjúztatók személyiségéhez. Pl. vedd fel az interjút végző szakember beszédtempóját. 

Reális legyél, te is hidd el, amit mondasz, így a környezeted számára is hiteles leszel. Őszintén és pozitívan beszélj! 

Ha rázod a lábad, csavargatod a gyűrűt az ujjadon, nem tartod a szemkontaktust, nyitott könyvként adsz magadról információt. Mégpedig azt, hogy zavarban vagy. Emlékezz! 
Szorongás helyett intellektuális kíváncsiság! Figyelj és érdeklődj! 

A „produkció” addig tart, amíg le nem jöttünk a „színpadról”. Elköszönés után is elcsíphetnek egy pillanatot, amikor az utcán egy feléd guruló focilabdát nem adsz vissza annak a kissrácnak, akiről megpattant, hanem jó messzire elrúgod, nehogy megtalálja…  

Tartalom és forma

Fő az összhang. A hangulatnak megfelelő stílust válassz (ez persze feltételezi, hogy rugalmas a személyiséged). Lényegre törő legyen a mondandód! Lehet, hogy a barátaid jópofának tartanak és amúgy te vagy a társaság közepe a lehengerlő dumáddal, de mivel az interjúztató is ember, kifárad és nem akar tovább hallgatni, ha nem tudsz röviden fogalmazni. Jusson eszedbe, lehet, hogy aznap te vagy a tizedik, akivel találkoznak, és az is lehet, hogy ez már a 10. nap.

Maradj a megadott témánál! A kalandozással a hiányosságaid könnyen előtérbe kerülhetnek. 

Ne szidd a tanárodat, a vezetődet, az iskoládat! Legfőképpen magadat ne minősítsd le és ne hívd fel a figyelmet arra, ami nincs! Ne arról beszélj, amiben nincs jártasságod, hanem arról, amiben van! 

Használj pozitív nyelvet! Amit lehet, állító formában fejezz ki! („Nem tudok elég jól angolul” – helyett inkább mond: „Alapfokon beszélem az angolt”! Az igazságtartalma ugyanaz, mégis más a hangulata.)  
 

Interjútípusok

1. Strukturált interjú 

Többnyire kérdezz-felelek stílusban zajlik (a kérdező szerepét vagy a HR szakember vagy a leendő vezető tölti be). A kérdező célja, hogy minél több információt gyűjtsön össze rólad - éppen ezért világosan fogalmazd meg mondanivalódat, hangsúlyozd az álláshoz szükséges végzettségeidet, tapasztalataidat és képességeidet! 

2. Panelinterjú 

Ezen általában több kérdező van jelen. Ez esetben több ember véleményétől függsz, háttérbe szorulnak a személyes érzések (legyen szó akár szimpátiáról, akár ellenszenvről). 

3. Páros interjú 

Ez esetben két személy kérdez: egy a HR részéről, egy pedig arról a területről, ahol megpályáztad az állást. Ez a forma kevésbé szubjektív, mint a strukturált interjú, és kevésbé félelmetes, mint a panelinterjú. 

4. Interjúsorozat 

Itt egymás után - akár ugyanazon a napon is - különböző vállalati szakemberekkel találkozhatsz. Igazán akkor működik jól, ha az egymást követő interjúk új tartalmi elemmel bővülnek, és újabb információt nyújtanak rólad.

5. Csoportos interjú 

A megmérettetés alapja a versenyszituáció, amelyben egyaránt vizsgálják a döntéshozatali és alkalmazkodóképességedet. Igen gyakori egy valódi probléma vagy helyzet szimulálása, amelyben valódi döntéseket kell hozni a megoldás érdekében (például: egy munkanap eljátszása). 

6. Stresszinterjú 

A kérdező szándékosan intenzív nyomással terhelt légkört teremt, és kényelmetlen, kifejezetten szokatlan kérdéseket tesz fel. Az ilyen interjú célja az, hogy megnézzék, hogyan viselkedsz olyan "nyomás" vagy stressz alatt, amit a mindennapi munka során is tapasztalni fogsz. Ezek a kérdések arra is alkalmasak, hogy megmutassák az igazi énedet - ami esetleg az előre kitalált válaszok mögött bújik meg.

Lehetséges interjúkérdések

Önjellemzés

 • Beszéljen magáról néhány percben!
 • Soroljon fel magáról öt negatív tulajdonságot és mondjon személyes példákat hozzá!
 • Melyek a rövid távú tervei? Melyek a hosszú távú tervei? Ha a legjobb barátja beszélne  önről, mit mondana el magáról?
 • Soroljon fel magáról öt pozitív tulajdonságot és mondjon személyes példákat hozzá!
 • A megpályázott állás mennyire illeszkedik bele a terveibe?

Motiváció

 • Mikor tud a legintenzívebben dolgozni?
 • Miért szeretné elnyerni ezt az állást? Miért jelentkezett a cégünkhöz?
 • Mondja el, mit tud a cégünkről, és mivel tudna hozzájárulni cégünk fejlődéséhez?
 • Valóban szeretne dolgozni vagy csak pénzkereseti forrásra van szüksége?

Hatékonyság, teljesítmény

 • Milyen eredményeket ért el a tanulmányai során?
 • Mikor volt a legutolsó alkalom, amikor a szokásostól teljesen eltérő dolgot csinált?
 • Ön milyen munkakörben érezné magát a leghatékonyabbnak és miért?
 • Hogyan tervezi meg egy napját? Tud túlórában dolgozni?
 • Milyen erőtartalékokkal rendelkezik, ha kimerültséget érez?

Csapatmunka

 • Miért számít ön jó csapattagnak?
 • Meséljen a legjobb csapatról, amiben valaha dolgozott!
 • Milyen szerepet vállalt a csapatban?

Vezetői készségek

 • Milyen képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy jó vezető legyen?
 • Mit várna el a munkatársaitól egy fontos feladat megoldása kapcsán?
 • Vállalt-e korábban vezető szerepet egy feladat megoldásában? Milyen sikerrel?

Problémamegoldás

 • Meséljen el egy esetet, amikor nehéz helyzetet kellett megoldania! Mit tett? Mi volt az eredmény?
 • Meséljen el egy példát, amikor más segítségét kérte a problémamegoldásban!

Kommunikáció

 • Milyennek tartja a prezentációs készségét?
 • Meséljen el egy helyzetet, amikor úgy érezte, sikeresen kommunikált egy olyan személlyel, akivel egyébként nem kedvelik egymást!

Döntéshozatal

 • Mondjon el egy esetet, amikor úgy kellett döntést hoznia, hogy a szükséges információ nem állt rendelkezésére!
 • Mi volt az életében az eddigi legnehezebb döntés? Hogyan döntött? Mi lett a következmény?

Follow-up kérdések

 • Milyen lépéseket tett?
 • Hogyan reagált rá?
 • Mi volt az eredmény?
 • Mit tenne másképpen?
 • Mit tanult mindebből?
 • Mi volt az ön szerepe?
 • Ki vett még részt ebben?
 • Miért?
 • Hogyan?
 • Hol?

Stresszinterjús kérdések

 • Bizonyítsa be, hogy megérdemli a fizetését! 
 • Mennyi ideig szándékozik maradni egy ilyen vállalatnál, mint a miénk? 
 • Hogyan változtatta meg az életét az egyetemi végzettség? 
 • Mennyi ideig kell fizetnünk önnek, mielőtt ön is hozzájárulna a profithoz? 
 • Hány ajánlatot kapott ezen kívül? 
 • Miért nem vették fel eddig sehova? 
 • Elevenítsen fel egy helyzetet, amikor a személyiségét keményen kritizálták! 
 • Mondjon három olyan problémát, amelyet nem tudott megoldani! 
 • Mennyi idő múlva szeretné a főnökének az állását elnyerni? 
 • Miért gondolja, hogy megérdemli ezt az összeget? 
 • Mennyire fontos önnek a pénz? 
 • Mennyire fontos önnek a státusz, a presztízs, a hatalom? 
 • Melyik embertípus ábrándítja ki a legjobban? 
 • Hogyan reagál az intenzív kritikára? 
 • Mutassa be, hogy hogyan reagált egy etikátlan szituációban! 

Válaszok

A kérdéseket mindig figyelmesen hallgasd végig, és közlésed legyen érthető, strukturált! Érdemes határozott, az erősségeidre koncentráló, de nem nagyképű válaszokat adni. Ha egy kérdésre nem tudsz azonnal válaszolni, vagy zavarban vagy, várj néhány pillanatot, hogy visszatérjen az egyensúlyod. Gyakran nem maga a válasz a lényeges, hanem a módja: logikusan érvelünk-e, keresünk-e miérteket, vagy csupán tőmondatokra szorítkozunk. Te is feltehetsz kérdéseket. A jó kérdés bizalmat és szimpátiát szül. 

Akkor teszed a legjobb benyomást, ha önmagadat adod, nem akarsz másnak látszani, ismered saját képességeidet, és mered vállalni hibáidat is.  

Nemet mondtak? Sebaj!

Ha nem téged választottak, ne ess kétségbe! Valamilyen szempontból most mást keresnek. Hangsúlyozom a más szót, az értékeid, amelyeket képviselsz, semmit sem csorbultak, csak az a kérdés, hogy hol tudod kamatoztatni őket? Tudod, az álláskeresés olyan, mint a szerelem.

Hosszú távon gondolkodj, építsd a kapcsolataidat! Lehet, hogy aki interjúztatott, emlékezni fog rád, esetleg ő is más munkahelyen fog dolgozni és megkeres. Jó, ha pozitív emlék marad rólad, akárhová is kerülsz.

Csak csináld! Ha reálisan fogod fel az álláskeresést, tudni fogod, hogy biztosan kapsz majd nemet, nincs ebben semmi különös. Próbálkozz tovább és mélyülj el az önismeretben! Ha mégis elakadnál, kérd szakember segítségét, konzultálj fejvadásszal, szervezeti tanácsadóval, munkapszichológussal, kommunikációs szakemberrel.

Szerző: Varga Gyöngyi kommunikációs szakember