Sikerrel zárult az idei beléPTEtő gólyatréning!

Az sem számít, ha végig maszkban kell ülni, 1,5 méterrel közöttünk és fertőtlenítő illata párolog a teremben. A lényeg, hogy együtt legyünk…

Elsősként egészen új világ nyílik a szemünk elé. Új környezetben új lehetőségek, lépdelve afelé a cél felé, hogy váljunk valakivé. Persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy már most vagyunk valakik, és  arról sem, hogy honnan érkeztünk, és kiknek és miknek köszönhető az, hogy most itt vagyunk valami új kezdetben.  S ki előbb, ki utóbb érkezik meg a gondolathoz, hogy bizony önmaga is  kellett ahhoz, hogy most itt lehessen a PTE falai között!

No de hogyan tovább? Mi van, ha a vírushelyzet ellehetetleníti az egymással való érintkezést, a mély kapcsolatok kialakulását? Mi van, ha lefújták a gólyatábort? Mi van, ha Teamsben lesznek az órák, és le kell mondani minden személyes találkozásról, pont most, amikor a legnagyobb szükség volna egymásra?

Mi van akkor, ha a napról napra változó előírásokat valami összekócolja, és mégis láthatod élőben a csoporttársaid?

Az sem számít, ha végig maszkban kell ülni, 1,5 méterrel közöttünk, és fertőtlenítő illata párolog a teremben. A lényeg, hogy együtt lehetünk…

A PTE Karrier Irodánk immáron harmadik éve biztosított az elsőévesek számára egy beilleszkedést segítő programot, a BeléPTEtő gólyatréninget. Az elsősök 15 fős kiscsoportokban tréninggyakorlatok és játékok segítségével élhették újra át, hogy mennyire üdítő is egy új közösségbe kerülve megismerni olyan embereket, akikkel a következő évek kihívásait együtt kell átélniük.

A program fókuszában a közösségépítés állt, amellyel párhuzamosan az előítéletmentesség, a kezdeményező kommunikáció, és az egyetemi élet is teret kapott. A résztvevők önmaguk működéséről és a csapatmunka jelentőségéről is szerezhettek ismereteket, amelyek gyakorlására az egyetem egy kiváló terep lesz. 

A gólyatréningek a nyár folyamán felkészített csoportvezetők irányításával zajlottak, akik elszántan segítenek a foglalkozáson kívül is az elsőéves társaikon. A gólyatréning vezetők között voltak hallgatói és oktatói mentorok, pályaorientációs csoportvezetők, illetve olyan hallgatók is, akik az előző évben gólyaként voltak résztvevői a programnak.  Mellettük még az egyetem oktatói és kollégái is előszeretettel próbálták ki magukat ebben a segítő szerepben.

Sajnos a vírushelyzet miatt az eredeti tervekhez képest kevesebb karon valósulhatott meg a program, azonban így is szép résztvevői számokkal zártunk:

  • az Állam- és Jogtudományi Karon, a Bölcsészet és Társadalomtudományi Karon és a Műszaki és Informatikai Karon összesen 280 gólya vett részt;
  • az Egészségtudományi Kar a gólyatréningek mindenkori erős bástyájaként idén a pécsi helyszín mellett szombathelyi, kaposvári és zalaegerszegi karain összesen 583 gólyát tudott megmozgatni.

A visszajelzésekből úgy látjuk, hogy a BeléPTEtő gólyatréningekkel egy hiányzó részt pótolhattunk a gólyák első lépéseiben, ráadásul ebben a nehéz időszakban a lefújt gólyatáborok és elhalasztott gólyarendezvények helyettesítőjeként is sok helyen egyetlen lehetőségként állt a személyes találkozásra.

Köszönjük a résztvevőink, csoportvezetőink, szervezőtársaink munkáját! Köszönjük, hogy valamennyien hozzájárultatok ahhoz, hogy ez az egyedi kezdeményezés idén is létjogosultságot nyerhessen egyetemünkön!