Pályaorientációs csoportvezető képzés

Amikor kitisztul a válasz: Mi leszel, ha nagy leszel?
Kortárs segítőket képeztünk

"Itt van az egész nap előttem
bármit lehet ma még belőlem."
SZEDER - Reggeli dal

Te tisztában vagy azzal, hogy mik az erősségeid és a gyengeségeid? Tudod, hogy ki lakik ott legbelül? Elgondolkodtál már azon, hogy milyen életet szeretnél magadnak tíz év múlva? Hogy hol van Rád szüksége a társadalomnak?

Mit gondolsz, van olyan ember, aki már középiskolás korában elgondolkodik a fentieken? Irigylésre méltó, de jó hírünk van: egyre többen.

Irodánk az egyetem beiskolázási tevékenységének központi koordinátoraként azon is dolgozik, hogy minél tudatosabban válasszanak pályát a fiatalok. Immár három éve annak, hogy az egyetemi Karokkal együttműködésben útjára indítottuk a PTE komplex Pályaorientációs Programját, amelynek keretében a pécsi és Pécs környéki iskolákat nemcsak a hagyományos, végzősöknek szóló beiskolázási látogatások keretében keressük fel, hanem az egész tanév folyamán biztosítunk pályaválasztást segítő orientációs szolgáltatásokat a 10-11. évfolyamok számára is. A programok megvalósítása hallgatók aktív közreműködésével történik.

2018. tavaszán már a harmadik Pályaorientációs csoportvezető képzést szerveztük meg, amelynek keretében a vállalkozó hallgatók alapos, 30 órás elméleti és gyakorlati felkészítést kaptak ahhoz, hogy fiatalabb társaikpályaválasztását segítsék. A képzést elvégző 12 kortárs segítő a BTK, ETK, KTK és a KPVK hallgatói közül kerültek ki, emellett önkéntes elkötelezettségből az ETK egyik munkatársa is bekapcsolódott a képzésbe.

A heteken át tartó képzés egy erős közösséget formált a csapatból. Hogy mik történtek kívül és belül, egyik résztvevőnk beszámolójából megtudhatjátok:

„Jó volt újra úgy érezni, hogy valamit elértél a napi mini-sikereken kívül is. Jó volt érezni, hogy ide tartozol, hogy értékes tagja vagy egy jótevő csapatnak, jó volt együtt örülni, értékelni, de még rendet rakni is.” (A teljes beszámolót itt találjátok)

Kortárs segítő hallgatóink amellett, hogy diákok százait fogják segíteni az elkövetkező két évben a tudatos pályaválasztásban, eközben leendő tanári, segítői, humán szakemberi munkájukhoz felbecsülhetetlen értékű tudásra és tapasztalatra tesznek szert.