Mentorképzés beszámoló

Mentorképzés szakgyakos hallgatóinkat fogadó szervezeteknek

Irodánk fontos feladatának tartja a hallgatók szakmai gyakorlat-szerzésének támogatását. Az utóbbi években különböző kezdeményezésekkel támogattuk az Egyetemünkön működő szakmai gyakorlati rendszerek minőségfejlesztését.

2018. tavaszán a Közgazdaságtudományi Kar Kompetencia- és Tehetségfejlesztő Központjával együttműködve új kísérleti projektet indítottunk: egy korábbi igényfelmérés pozitív válaszaira alapozva 20 órás mentorképzést hirdettünk az Egyetemünkről szakmai gyakorlatos hallgatókat fogadó vállalatok és szervezetek munkatársai részére.

A pilot programban 10 fő vett részt különböző pécsi illetve budapesti székhelyű vállalatok illetve civil szervezetek részéről. A képzés során a résztvevők elsajátították a mentori szerep és eszköztár alapjait, emellett lehetőség nyílt a Z generáció munkába állásával kapcsolatos kihívások elemzésére, illetve további tapasztalatok cseréjére. A rendkívül pozitív visszajelzések eredményeképpen tervezzük a képzés újbóli meghirdetését.

Miért is jó a szakmai gyakorlat?

A szakmai gyakorlat célja, hogy szert tegyetek a sikeres pályakezdéshez szükséges, munkatapasztalat útján elsajátítható tudásra.

A kompetenciák fejlesztése mellett a munkatapasztalat szerzés célja, hogy:

  • megismerkedjetek a fogadó szervezetnél folyó szakmai munkával,
  • bekapcsolódjatok a napi munkavégzésbe,
  • önállóan oldjátok meg a mentorotok által rátok bízott feladatot,
  • tapasztalatokat gyűjtsetek a munkaerőpiacon való későbbi elhelyezkedéshez,
  • és nem utolsó sorban kapcsolati tőkéteket is bővítsétek a gyakorlat során.

Ha a Te szakodon nincs szakmai gyakorlat, vagy már teljesítetted, de szeretnél további tapasztalatot szerezni, válaszd a PTE Karrier Iroda alternatív szakmai gyakorlati programját! Az alternatív szakmai gyakorlat "Munkatapasztalat szerzés" címen kreditált kurzusként felvehető, és a Campus csomagban elismertethető.