"Kezdjetek el élni..." Motiváltan egy életen át - előadás beszámoló

Fogadjátok szeretettel Regényi Lilla beszámolóját múlt szerdai előadásunkról!

Hogy hogyan indultam el erre az előadásra? Milyen elvárásokkal érkeztem? Azt gondoltam, egy olyan örökérvényű igazságra lelek, ami majd bekattan, ha éppen az aktuális válságom közepén vagyok, legyen az akár munkahelyi, akár magánéleti válság. Az örökérvényű instant igazságon túl végül Almási Gábor és Novák Csaba lehengerlő közös előadástól valami sokkal többet kaptam.

0,01 másodperc. Felfoghatatlanul kis idő, de annak, aki az Olimpiai játékok második helyéről ennyivel marad le, annak rengeteg is lehet. Nézőpont kérdése. Mi az, ami motivál valakit az idáig vezető úton? És mi az, ami lendületet ad, hogy le tudd küzdeni ezt a felfoghatatlanul rövid, de az egész életedet meghatározó időegységet?

Általános hiedelem, hogy a motivációnak kívülről kell érkeznie. A kívülről érkező motivációval azonban csak egy baj van: előbb vagy utóbb mindig falba fog ütközni. A motivációt külső tényezőktől függővé tevő személy pedig a passzív szemlélője és utókövetője lesz a saját életének. Tehát tényleg csak akkor fogsz tudni alkotni valami jót, ha a motivációd kívülről jön? Honnan lesz motivációd egy demotiváló környezetben? Hát belülről.

„A meghatározó gondolat MINDENÁRON megvalósulásra törekszik.”

De mi ez a meghatározó gondolat? Az, ami folyton-folyvást visszatér, nem hagy nyugodni. Eszedbe jut a reggeli fogmosás közben, amikor a cipődet húzod, és akkor is, amikor beülsz az iskolapadba. A meghatározó gondolatod - legyen az akár pozitív, akár negatív -  meg akar valósulni. Így nem mindegy tehát, hogy milyen gondolatok száguldoznak a privát felhődben nap, mint nap.

És hogy tudod megtalálni azt a megfelelő belső motivációt, ami sosem szűnik meg? Instant megoldás nem létezik, ahogy a várva-várt örökérvényű igazság sem, legalábbis nem úgy, ahogy az előadás előtt elképzeltem. Valójában ez egy állandó, tudatos belső munka, amivel a gondolataidat csíped nyakon. Jelen lenni a mostban. Megélni azt a pillanatot, amiben vagy, és a figyelmedet az adott pillanat eseményeire fókuszálni. Ez a kulcsa a motivációd fenntartásának.